Monday, February 07, 2011

Περί Φόβου

Φόβος,ο: Ουσιαστικό, κύριο όνομα, χρησιμοποιείται από πάσης φύσεως εξουσία για να φυλάει τα έρμα. Φιλτράρεται μέσα από τα ΜΜΕ, με σκοπό να ανακινήσει τα συντηριτικά αντανακλαστικά του κοινού. Σπέρνεται μέσα από τη διασπορά φημών, ψευδών ειδήσεων και την απόκρυψη έστω και μέρους της αλήθειας.
Τα Ελληνικά ΜΜΕ και ιδίως κάποια τα ηλεκτρονικά, την μετάδωση του φόβου την έχουν κάνει ψωμοτύρι. Από την «υγειονομική βόμβα» της Νομικής, μέχρι την παραφιλολογία περί Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, ο κύκλος του ψεύδους δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Και αυτό το ψέμα έχει ως μοναδικό στόχο το να κάνει τον Έλληνα να κάτσει στ’αυγά του. Κάνε τουμπεκί, του λένε.
Κάνε τουμπεκί γιατί εάν δεν κάνεις τουμπεκί θα είσαι κοινωνικά μη αποδεκτός. Υπάρχουν όμως και φορές που ο φόβος σπάει, όσο έντεχνα ή βάναυσα έχει δημιουργηθεί. Η Αίγυπτος είναι ένα κλασσικό παράδειγμα. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλα τα τεχνάσματα που υπάρχουν στα εγχειρήδια της cia για να δημιουργήσει σοκ και δεος στους Αιγύπτιους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτοί όμως δεν πτοήθηκαν και ακόμα κρατάνε γερά στο δρόμο. Αυτό που δείχνουν πάντως οι Αιγύπτιοι είναι ένα πράγμα. Ότι ξεπερνά κανείς τον φόβο μόνο αντιμετωπίζωντας τον.
Συνεισφορά του Duke στο hashtag #grfear του twitter