Friday, May 22, 2009

info-cafe, Γαρδένια

Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις, παίζεται το τελευταίο επεισόδιο στον πόλεμο για την εκμετάλευση των δημόσιων χώρων. Από τη μία οι δημότες που θέλουν ελεύθερους χώρους πολιτισμού, ανάπαυσης και-γιατί όχι- πρασίνου και διασκέδασης, και από την άλλη οι δήμαρχοι που θέλουν να τους δώσουν προς εκμετάλευση σε ιδιώτες που έχουν σαφώς πιο τρέντυ και κερδοσκοπικές λύσεις κατά νου. Parking, εστιατόρια, καφετέριες που χρεώνουν τον καφέ 4 ευρώ, κωλάδικα και δε συμαζεύεται.
Μια παρόμοια ιστορία είναι και το info cafe στην περιοχή της Γαρδένιας, στου Ζωγράφου. Ο πρωηγούμενος ιδιοκτήτης νοίκιαζε τον χώρο από τον δήμο έναντι ευτελούς ποσού και φυσικά, το φέσωνε συστηματικά. Αποτέλεσμα ήταν ο δήμος να κλείσει το κατάστημα και να δεσμεύσει το χώρο, κρατώντας τον κλειστό εν αναμονή νέου ιδιώτη που θα τον εκμεταλευόταν.
Εδώ ακριβώς μπαίνει στο παιχνίδι και η επιτροπή των δημοτών. Καταλαμβάνουν τον χώρο, τον ανοίγουν στο κοινό και ο χώρος αρχίζει να λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενο στέκι. Εκεί συναντιούνται καθημερινά οι κάτοικοι της γειτονιάς, φοιτητές, οικογενειάρχες και συνταξιούχοι. Πίνουν τον καφέ τους έναντι ενός ευρώ, συζητούν για πολιτικά, παρακολουθούν συναυλιές και εκδηλώσεις, κάνουν πάρτυ, μέχρι και παζάρι με βιβλία. Οργανώνονται μαθήματα ξένων γλωσσών, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν και δραστηριότητες για τα παιδιά (όπως η κατασκευή χελιδονοφολιών). Παράλληλα ο δήμαρχος μπαίνει που και που στον χώρο και σε μία απέλπιδα προσπάθεια να κλείσει την κατάληψη κάνει κινήσεις σαμποτάζ. Κόβει την υδροδότιση, το ηλεκτρικό. Όμως ότι γκρεμίζει ο δήμαρχος τα ξημερώματα, ξαναχτίζεται το άλλο πρωί. Εμφανίζονται μάστορες που εθελοντικά επιδιωρθώνουν τις βλάβες και ο χώρος ξαναλειτουργεί το επόμενο πρωί. Ο χώρος λειτουργεί χάρη στην πολίτιμη βοήθεια εθελοντών που κρατούν τον χώρο ανοιχτό με βάρδιες και γενικά φροντιζουν ώστε τα πάντα να λειτουργούν σωστά. Παράληλα η επιτροπή συνεδρυάζει κάθε 15 μέρες για να συντονίσει την κατάσταση.
Κάπως έτσι περνούν τέσσερις μήνες. Μέχρι πορχτές τα ξημερώματα, οπότε εισέβαλε στον χώρο ο δήμος, κατάσχεσε όσα έπιπλα βρήκε, έκοψε το νερό και το ηλεκτρικό και ξανασφράγισε τον χώρο. Το ίδιο απόγευμα διοργανώθηκε πορεία στους δρόμους του Ζωγράφου, με την συμμετοχή 500 περίπου κατοίκων της περιοχής. Στη συνέχεια οι κάτοικοι έσπασαν τις κλειδαριές και μπήκαν στον χώρο, ώπου έγινε γενική συνέλευση και αποφασίστηκε ότι να συνεχιστεί η κατάληψη και να ξαναανοίξει το στέκι από το Σάββατο. Όμως σήμερα ο δήμαρχος (ο οποίος είχε υπάρξει και αριστίνδην δήμαρχος Ζωγράφου επί Χούντας) ξαναχτύπησε. Ξαναεισέβαλε στον χώρο και κατασχεσε και τα υπόλοιπα έπιπλα (τα οποία βρίσκονται πεταμένα έξω από αποθήκη του δήμου), έτσι ώστε να μην ξαναλειτουργήσει η κατάληψη. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τον χώρο των κινημάτων πόλης, ιδιώς σε μια περίοδο που εντείνεται η προσπάθεια τοπικών φορέων και νομαρχίών για εκχώρηση δημόσιων χώρων σε ιδιώτες προς εκμετάλευση, ανεξαρτήτως του τι λένε οι κάτοικοι. Έχουμε και λέμε. Επέκταση Αττικής οδού προς Ελληνικό και 6 κυκλικοί κόμβοι που τρώνε έκταση από το Μητροπολιτικό Πάρκο, μετατροπή του Μητροπολιτικού Πάρκου σε οικοδομίσημη περιοχή, Βωβοκτίρια στον Ελαιώνα, εκχώριση πάρκων απο τον Δήμο Αθηναίων για να γίνουν γκαράζ κ.ο.κ.

Πρέπει όλοι να αναλάβουμε δράση, για να μην χαθούν οι δημόσιοι χώροι, και να ξεκινήσουμε εξτρατείες για την διάσωση τους στις γειτονιές μας!!!!

No comments: