Tuesday, September 22, 2009

electioneering mood

Οι εκλογές πλησιάζουν επικίνδυνα. Το ίδιο και το ενδεχόμενο μιας νέας και ισχυρής, κοινοβουλευτικά κυβέρνησης. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δούμε ότι πιο επικίνδυνο έχει φανταστεί είτε ο Orwell είτε κάποιος θιασώτης του κεφαλαίου να εφαρμόζεται από τη νέα κυβέρνηση.

Το θέμα δεν είναι το ποιός θα κερδίσει τις εκλογές φέτος, αλλά το ποιές πολιτικές και λογικές θα πρυτανεύσουν στη νέα κυβέρνηση, και εάν πρυτανεύσουν αυτές που δεν είναι σύμφωνες με το λαϊκό συμφέρον, το για πόσο θα διαρκέσει αυτή η κυβέρνηση.

Από τα εν τη τηλεμαχία λεγόμενα, αυτό που φαίνεται να διαφεντεύει τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μια λογική του νόμου και της τάξης, με κάποιες ελάχιστες αλλαγές με σκοπό την ανακούφηση των λαϊκών στρωμάτων, οι οποίες μοιάζουν με ψίχουλα μπροστά στην επερχόμενη λιτότητα την οποία ευαγγελίζονται και οι μεν και οι δε. Δηλαδή, κοινώς, προβλέπονται μαύρες ημέρες, μιας και και οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι δεν παρουσιάζουν ουσιαστικές αλλαγές στα μεταξύ τους προγράμματα διακυβέρνησης, στο όνομα μιας πολιτικής που να κυνηγά εφικτούς στόχους.

Το θέμα είναι ότι το κυνήγι του εφικτού μας έχει οδηγήσει εδώ, μιας και οι κυβερνήσεις θεωρούν εφικτό στόχο το να δίνουν γη και ύδωρ σε επιχειρήματίες τύπου Λαναρά για να “σώσουν” θέσεις εργασίας, παρά να κρατικοποιούν τις αντίστοιχες επιχειρήσεις χωρίς να πληρώνουν φράγκο. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει, είναι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και το ενδεχόμενο του “ανέφικτου” και της “ουτοπίας”. Γιατί, τελικά, οι “ανέφικτες” και οι “ουτοπικές” λύσεις, μάλλον είναι και οι πιο λογικές, και μπορούν να γίνουν εφαρμόσιμες εάν κάποιος έχει τα κώτσια για να τις εφαρμώσει. Και αυτό είναι στο χέρι μας.

Έτσι, από την πέμπτη Οκτωβρίου, είτε έχουμε Κωστάκη στο τιμόνι, είτε έχουμε Γιωργάκη στο τιμόνι, πρέπει να βγούμε στο δρόμο και να αρχίσουμε τους αγώνες. Γιατί, το να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας είναι στο χέρι μας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση ότι μια απλή εναλλαγή στην εξουσία δεν φέρνει την άνοιξη

No comments: