Monday, January 31, 2011

Ανοιχτή επιστολή προς συνάδελφους μεγαλοδημοσιογράφους

Κυρίες, Κύριοι,
Εδώ και δύο χρόνια ακολουθώ το ίδιο επάγγελμα με εσάς. Όπως πολλοί νεαροί ή και γηραιότεροι συνάδελφοι μου, μπήκα σε αυτό το επάγγελμα έχωντας ως κύριο γνώμωνα της επιλογής μου τον αγώνα για αλήθεια και δικαιοσύνη. Ποιό από τα δύο υπηρετείτε εσείς;
Εδώ και χρόνια σας παρακολουθώ να τσαλαπατάτε κάθε έννοια ακεραιότητας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να σέρνετε στο βούρκο ανθρώπους που το μόνο που έκαναν ήταν να αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο και να ασελγείτε ασυστόλως πάνω στη λογική μας. Ποια δημοσιογραφική δεοντολογία υπαγορεύει ότι πρέπει να καταπίνετε αμάσητα τα ανακοινωθέντα της ΕΛΑΣ χωρίς να διασταυρώνετε πληροφορίες; Ποια δημοσιογραφική ακεραιότητα σας επιτρέπει να ζητάτε το αίμα ανθρώπων που παλεύουν για μια αξιοπρεπή ζωή, όπως κάνατε την τελευταία εβδομάδα; Καμία απολύτως.

Μήπως ο σφιχτός εναγγαλισμός με επιχειρηματικά συμφέροντα και το χάιδεμα των αυτιών της άκρας δεξιάς δηλώνουν αμεριληψία; Η μήπως το μόνο σας κριτήριο είναι το να γατζωθείτε από τις καρέκλες σας και τους υψηλούς σας μισθούς, και όλα τα άλλα τα έχετε γράψει εκεί που δεν πιάνει μελάνι; Σας παρακαλώ διαφωτίστε με, γιατί έχω απορίες ο έρμος.

Απαντήστε κύριοι και κυρίες, γιατί νιώθω πως βιάζετε την λογική μου. Νιώθω πως κάθε φορά που σας βλέπω στα κανάλια δικαιώνονται οι διάφοροι που μας τσουβαλιάζουν ως αλήτες και ρουφιάνους. Κάθε φορά που διαβάζω τα γραφώμενα σας, δεν μπορώ να διώξω την ιδέα ότι όλοι σας είστε « Υπαληλίσκοι φοβιτσιάρηδες, δούλοι παχιοί», όπως έγραφε ο μεγάλος ποιητής Βολφ Μπίρμαν. Σπηλώνετε κύριοι τα ονόματα κάποιων πραγματικών εργατών της ενημέρωσης, κάποιων ανθρώπων που τα έβαλαν με τα πραγματικά θηρία για να πουν την αλήθεια. Δεν γνωρίζω τι ιδέα έχετε για τον εαυτό σας, αλλά δεν φτάνετε όύτε το δαχτυλάκι έναν Bob Woodward, έναν Carl Bernstein, έναν George Orwell, έναν Felix Morrow, έναν Gunther Walraff, έναν John Steinbeck, έναν John Reed, έναν Roberto Savviano, έναν Hunter Thompson.
Πάρτε το χαμπάρι κύριοι, σας έχω ήδη συχαθεί. Και εάν δεν έχετε να δώσετε μια πειστική ερώτηση στα ερωτήματα μου, καλό θα ήταν να αφήσετε εμάς τους έντιμους ανθρώπους που προσπαθούμε να ενημερώσουμε αντικειμενικά τον κόσμο ύσηχους, και να παραδεχτείτε ότι είστε απλά προπαγανδιστές. Γιατί φοβάμαι ότι παρά τα εκατομύρια που κερδίζετε (από που αλήθεια), ο τίτλος του δημοσιογράφου δεν σας αξίζει.

No comments: