Tuesday, February 27, 2007

Εγκατελελημένος στη Λευκωσία

Λοιπόν όποτε πρέπει να σκάσω τη λυπητερή για να πάω σπίτι μου για τις διακοπές εκνευρίζομαι απίστευτα. Για ποιον λόγο θα μου πείτε. Ο λόγος είναι πολλύ απλός. Το εισητήριο Αθήνα –Λάρνακα-Αθήνα κοστίζει όσο ένα εισητήριο μετ’ επιστροφής από Αθήνα για Λονδίνο, ή Παρίσι, ή Μαδρίτη. Δηλαδή είναι από τις 120 ΛΚ (Aegean) μέχρι 160 ΛΚ (Cyprus). Ψυχοπαθές; Ναι είναι ψυχοπαθές. Αλλά έχει μια εξήγηση η κερδοσκοπία, τουλάχιστον σε αυτό το δρομολόγιο. Παρά τις ακριβές τιμές, τα αεροπλάνα είναι πάντα γεμάτα. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι οι δύο πιο δημοφιλείς προορισμοί για το weekend shopping spree των Κυπραίων. Συν ότι στην Κύπρο ο κόσμος ζει μέσα στην οικονομική ευμάρεια την οποία έχει δημιουργήσει η οικονομική φούσκα της δεκαετίας του ’90, όταν η Κύπρος άνοιγε για επενδύσεις από τους Ρώσους και τους Άραβες. Όταν όμως η οικονομική φούσκα σκάσει, τότε τι θα γίνει; Θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση;

Τέλος πάντων, αυτή η κατάσταση με την Κύπρο είναι σε βάρος των όχι και τόσο ευκατάστατων που έρχονται στην Κύπρο για σπουδές. Και η μαλακία είναι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ας πούμε, εγώ θα προτιμούσα χίλιες φορές να δώσω 50-60 ΛΚ και να πάρω ένα φέρι μποτ από τη Λεμεσό για Ελλάδα, και ας μου πάρει δύο μέρες. Ίσως να είχε και περισσότερο γέλιο εδώ που τε λέμε. Αλλά αυτή η εναλλακτική δεν υπάρχει. Κάποτε υπήρχε σύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη μέ φέρυ, αλλά για άγνωστους (σε ‘μένα) λόγους, διεκόπη. Γενικά όμως η φάση με τα ταξίδια από την Κύπρο, είναι δύσκολη εαν δεν είσαι ευκατάστατος. 110 ΛΚ , ας πούμε, μου ζητούσε η Cyprus για ένα πήγαιν’ έλα Βυρητό, και 90 για ένα πήγαιν’ έλα στο Καϊρο. Για ταξίδια μέσα στην Κύπρο, καλύτερα να μην το συζητάω. Αν δεν έχεις αυτοκίνητο είσαι περίπου κολημένος στη Λευκωσία. Δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων υπάρχουν ελάχιστα. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα travelexpress. Αλλά και αυτά δεν βοηθούν και πολλύ, μιας και όλες οι συγκοινωνίες σταματάνε στις 6. Αυτό σημαίνει, πολλύ απλά, ότι εάν πας με δημόσιες συγκοινωνίες στην Πάφο ή στην Άγια Νάπα, πρέπει να έχει κλείσει ξενοδοχείο για να περάσεις εκεί τη νύχτα, ενώ η Κακοπετριά και οι Πλάτρες είναι τελείως out of the question, μιας και δεν υπάρχει η παραμικρή σύνδεση με αυτές τις περιοχές (ήτοι 1 δρομολόγιο τη μέρα).

Αυτό σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα θεωρείτο σημάδι υπανάπτιξης ( A country without trains is not good, όπως λέει και ο Μίρο ο Βούλγαρος στο Kalabush). Όχι όμως στην Κύπρο των γιοταχήδων, στην Κύπρο που μειώνεται η φορολογία στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα γιατί «έτσι θα μπορούμε να προστατέυσουμε το περιβάλλον, εαν ο μέσος πολίτης μπορεί να πάρει ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο» (ναι το φυντανάκι ο Χαρούλης την είχε πετάξει εκείνη την εξυπνάδα) (αφού κύριε Θράσου όσο μεγαλύτερος είναι ο κυβισμος ενός αυτοκινήτου, τόσο περισσότερη βενζίνη καταναλώνει.........πως θα μειώσετε τους ρίπους; Μήπως μας δουλεύετε;). Άσε το άλλο το εκπληκτικό. Όποτε γίνεται φασαρία για τους ρίπους που εκπέμπονται από την Κυπριακή δημοκρατία, δεν περνάει από το μυαλό κανενός εκεί στην κυβέρνηση να εφαρμώσει το ελάχιστο σοσιαλιστικό μέτρο, το οποίο εφαρμόζει ακόμη και η Νότιος Κορέα, το ποιο ακραία καπιταλιστικό κράτος του πλανήτη, ενός αποτελεσματικού και πυκνόυ δικτύου δημοσίων συγκοινωνιών;

Ευτυχώς που στο Βορά έχουν τον νού τους πά στην κκελέ τους, και έχουν και συγκοινωνίες, και έναν φτηνό τρόπο να ταξιδέψεις......40ΛΚ το εισητήριο Ερτζάν-Κωνσταντινούπολη-Ερτζάν και το Κωνσταντινούπολη-Αθήνα-Κωνσταντινούπολη πρέπει να είναι περίπου άλλο τόσο....εαν δεν μειώσουν την τιμή οι απο εδώ, θα γυρνάω στην πατρίδα μέσω κατεχομένων. Μαλάκας είμαι να κάθομαι να πληρώνω τους εδώ κερδοσκόπους;

Υ.Γ. Παρακαλώ να βλέπει αυτά τα πράγματα ο Φιλελεύθερος που ωρύεται για όσους χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο στο βορρά. Καλός ο πατριωτισμός, αλλά , και η κλεψιά και τα οικονομικά μας έχουν τα όρια τους.Και, κύριοι του «Φ» οι 100 λίρες δεν είναι πενταροδεκάρες, όσο πατριώτης και να είσαι. Εκτός και εάν θέλετε τον κόσμο να μην ταξιδεύει, και να μην έρχεται σε επαφή με «αντεθνικά» και «ξένα» στοιχεία. Τότε κερδίζετε μια σεβαστή θέση ως εκπρόσωποι τύπου του παπαδαριού..........

10 comments:

the Idiot Mouflon said...

"Πρέπειειειειιιιι να φύγωωω...
απ΄τη Λευκωσίιιαααααα..."

Jim.Hellas said...

πες τα ρε δούκα γιατί όταν τα λέω εγώ μου λένε ότι είμαι υπερβολικός! Η Κύπρος μπορεί να έχει χρήμα, αλλά δυστυχώς είναι έτη φωτός μακριά για να θεωρηθεί ευρωπαϊκή χώρα κ η Λευκωσία μια αξιοπρεπής ευρωπαϊκή πρωτεύουσα (μη πει κανείς ότι αυτό είναι λόγω των κατεχομένων γιατί θα γελάω με το στρουθοκαμηλισμό μέχρι αύριο το πρωί :P)

drakouna said...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου όσον αφορά την έλλειψη εσωτερικών συγκοινωνιών. Είναι όντως απαράδεκτο.

Τώρα, για τα άλλα που λες:

Τα ατμοπλοικά δρομολόγια για Πειραιά και Ηράκλειο σταμάτησαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και λόγω του ότι το κόστος για τις εταιρείες ήταν ασύμφορο.

Οι φόροι στα αυτοκίνητα δεν μειώθηκαν μόνο λόγω ριπών, αλλά και λόγω του ότι μέχρι σήμερα οι φόροι που επιβάλλονταν για αγορά καινούργιου αυτοκινήτου στην Κύπρο ήταν υπέρογκοι και δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα ο κόσμος δεν άλλαζε το αυτοκίνητο του συχνά, ή αγόραζε χάλια μεταχειρισμένα αμφιβόλου ποιότητας. Η μείωση των φόρων αποσκοποεί και στο να δωσει ώθηση στον κόσμο να αλλάζει πιο συχνά το αυτοκίνητο του με πιο νέα και σύγχρονα (και ενδεχομένως πιο οικολογικά).

Το εισητήριο για Αθήνα θα μπορούσε να είναι πιο φτηνό αλλά και οι διάφοροι φόροι των 2 αεροδρομίων ανέρχονται σε περίπου £50.

Όσο για τα shopping sprees των Κυπρίων, δεν κατάλαβα ποιο είναι το πρόβλημα σου. Δεν πρέπει μήπως να ταξιδεύουν? Άμα θέλουν να ξοδέψουν τα λεφτά τους με αυτό τον τρόπο, δεν είναι δικαίωμα τους?

Τα αεροπλάνα για Ελλάδα είναι πάντα γεμάτα, για τον ίδιο λόγο που είναι και τα αεροπλάνα για Αγγλία. Είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί των Κυπρίων. Άλλοι πάνε για shopping, άλλοι για να δουν συγγενείς, άλλοι είναι φοιτητές, και άλλοι πάνε για ιατρικούς λόγους. Δεν κατάλαβα που είναι το conspiracy theory.

Sceptic Anonymous said...

Πες τα μεγάλε. Στις συγκοινωνίες ένα τεράστιον μηδέν, αλλά κατά τα άλλα έχουμε κόμμα με φιλολαϊκές ανησυχίες. Σκέψου να ήταν καπιταλιστές.

Στην Κύπρο έχουμε μόνο μονοπώλια, καρτέλ και μεσαιωνικές οικονομικές πρακτικές και το το μέσο μαζικής συγκοινωνίας είναι το Ι.Χ.

Welcome to Cyprus.

zappa said...

drakouna, akribws to anti8eto.Apla skeftomouno oti ean yphrxe mia kinhsh arnhshs pros ta panakryba eishthria, etsi wste oi aeroporikes etairies na meiwsoun tis times. Epishs skeftomoun oti h eisagwgh mias low-cost etairias se eyta ta dromologia 8a elafraine thn tseph mas. Einai, bebaia, kai 8ema tou na exeis synais8hsh tou posa lefta mporeis na ksodepseis kai pws 8a ta ksodepseis. Egw ean to brw fthnotero, 8a phgainw mesw katexomenwn spiti mou, mexri na logikeytoun kai na kopsoun kapws tis times. Bazoun 35 (kai perissotera) dromologia th bdomada anamesa se a8hna kai larnaka, ek twn opoiwn toulaxiston ta 10 kalyptontai apo wide-bodied aircraft (airbus a330 kai airbus a300-600), opote mono me ayta ta dromologia kalyptoyn to megalytero pososto twn eksodon tous, toulaxiston oson afora ta kaysima.
Kai to xeirotero, bebaia, einai oti to kostos tou na taksidepseis ypo aytes tis times, einai apagoreytiko gia osous den pernoun to mis8o tou mesou kypraiou.....kai idiws gia foithtes, pou oso na´nai, to exoun anagkh na doun thn oikogeneia tous, kai den exoun allh enallaktikh lysh.

Gia th forologia, ontws egine gia na mhn pernei o kosmos oti nanai amaksia (tote omws giati meiwsan th forologia sta 16ria kai ta 20ria, kai oxi kai sta 10ria-13ria?), alla h dhlwsh tou ypourgou htan oti ena megalytero aytokinhto 8a paragei kai ligoterous ripous (!!!!).Egw kserw oti oso poio megalo kybismo exei ena amaksi, toso perissoterous ripous paragei. H exei xioumor o ypourgos, h pisteyei oti oti kai na pei, 8a th glitwsei.......

zappa said...

btw to conspiracy theory einai ston perasmeno kyriakathko fileley8ero, pou ekraze ws peripou prodotes wsous taksideyan mesw Tympou

drakouna said...

Zappa, τόσο καιρό στην Κύπρο, θα έχεις καταλάβει ότι οι Κύπριοι γενικά δεν αντιδρούν. Είναι η νοοτροπία "Ούσσου να περάσουμε", κατάλοιπο παλιώτερων εποχών. Τα αεροπλάνα δεν γεμίζουν διότι ο κόσμος είναι ευχαριστημένος με τις τιμές. Φυσικά και θα προτιμούσσε φθηνότερα εισητήρια. Ο Κύπριος όμως δεν το έχει μέσα του να αντιδρά. Ελάχιστοι θα σκεφτούν ριζοσπαστικές λύσεις όπως εσύ.

Εξ όσων γνωρίζω, οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν έχουν αεροσκάφη τύπου A300-600 (το μεγαλύτερο τους είναι το Α330), εκτός αν εννοείς το Α320. Η Aegean νομίζω χρησιμοποιεί Boeing. Δεν ξέρω για την Ολυμπιακή.

zappa said...

To airbus A 300-600 einai ths Olympiakhs, kai einai to deytero megalytera ths (prwto to 340)
einai ligo mikrotero apo to 330

to 330 8ewreitai ena wide-bodied, long distance plane, kai einai o antizhlos tou Boing 767.....to xrhsimopoiei h emirates gia tis yperponties pthseis ths....gia na katalabeis mporei na paei non-stop apo thn a8hna stis anatolikes aktes twn USA

Unknown said...

e piase aftokinito dear
men kleis
sovara tora?? me £40 pais konstantinoupoli??
interesting!!!
giati pame athina tote?? i kon/li eshi kallitero shopping pou tin athina

bpetridis said...

Aderfe douka, kala ola afta pou les, alla distixos to gegonos oti oi elladites foitites pou perasan nomima kai me to spathi tous opos kathe elladitis foititis sto panepistimio den anaferete sto keimeno sou. Proothise tin idea oti o elladitis an kai ellinas foititis den antimetopizete isa me tous ipolipous xiliades foitites piso stin patrida mas kai sta ellinika panepistimia. Mono to gegonos tis sigkrisis ton eksodon enos foititi stin ellada kai enos elladiti stin Kipro mporei na apodeiksi to isxirismo mou (nooumenou oti den iparxei oikonomikoi voitheia apo kamia elliniki kivernisi). Einai profanes oti iparxei mia megaaaali diafora xrimaton metaksi tou foititi pou spudazei athina kai o opoios exei ennalaktikes oikonomikes doinatotites gia na girisei to pasxa stin poli tou (px Thessaloniki). Enanti tou elladiti (simperilamvanomeno, tou siggrafea kai tou commenter) pou prepei na sterithei eksodous anesis (pou prin eixe) kai xilia-dio gia na dei enan patera kai mia mitera pou skizontai stin douleia kai den vgazoun 1500LK (opos para poli kipraoi) alla 700euro miniaios kai ta stelnoun ola san emvasmata stin Kipro! Exeis idea ti oikonomikoi anakoufisi einai oi elladites foitites stin kipro gia tin oikonomia tis Kiprou? Kathos me aples Economic Gnoseis pou diatheto mporo na katalavo oti den pairnoumai lefta (kathos den doulevoume oi perissoteroi) alla mono dinoumai 1000 kai parapano Lires o kathenas mas minaios...EIMASTE DILADI TOURISTES GIA 4XRONIA STIN KIPRO...ipologiste sinolokia posa xrimata apokomoizei touto to Nisi apo tous elladites kai peite mou! Kai os antalagma ti exoume? Kamia sovaroi kai statheroi ekprosopisei apo foitikes paratakseis, kamia voitheia h' toulaxiston ekptosi stis times ton aeroporikon eisitirion (mono kai mono giatoi eimaste standard pelates kathe eksamino, 3 kai 4 h' 5 fores ton xrono) kai polla alla pou den einai tou parontos...
Apo tin alli vevaia mia poli sofi kai afoplistiki apantasi tha itan: " Ee tze giat re pele irtes eistin Kipro", (sixoreste me kano oti mporo me tin profora)...fisika o kiprios pou rotaei kati tetoio den mporei na katalavei oti ta eksoda gia na epanalaveis tis panelladikes eksetaseis einai aforita, simperilamvanomenou tou prosopikou moxthou! Kai sinepos anagkazesai na dialekseis tin efkoli lisi kai pio aneksodi, oson afora to ptixio sou! Kai afti einai oi kipros! Nai kiries kai Kirioi, i Kipros einai H EFKOLH lisi gia to meso elladiti foititi kathos ta moria pou xreiazontai einai safos xamilotera apo afta ton ellinikon sxolon, kai eno prin den eixe sto ilio moira, tora pairnaei Stin Paidagogiki Akadimia Tou UCY! (kai meta fisika troei tin papara kai antilamvanetai oti ekane tin malakia tis ZOIS TOU... otan px. dei tis times sta tsigara). Ante meta na eksigiseis stous goneis sou oti ola ta lefta kai oi ergasia tous paei strafei giati den sou aresei to Nisi kai den exei oraies kopelies... As sovareftoume...eimaste AKSIOI TIS MOIRAS MAS!
Vasilis-Billy Petrides