Monday, August 25, 2008

H ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ

Έχουν περάσει τρεις μήνες απο τότε που πάτησα το πόδι μου για τελευταία φορά στο Πανεπιστήμιο. Κι όμως, πάλι βρίσκομαι εδώ, μπροστά από ένα πληκτρολόγιο και προσπαθών να μαζέψω τα κομμάτια μου. Να μαζέψω τις μνήμες έξι χρόνων με όνειρα δυαλημένα, με νεύρα, με απογοητεύσεις, με μικροεπιτυχίες,με αποτυχίες.

Έξι χρόνια πολέμου με ένα σύστημα το οποίο δεν σε αφήνει να ζήσεις, απλά σε κλειδώνει μέσα σε φωβικά σύνδρομα τύπου «εάν δεν πάρω το πτυχείο στην ώρα μου έχω χάσει το τραίνο». Ένα σύστημα του οποίου ο μόνος στόχος είναι να σε βάλει να μάθεις ένα συγκεκριμένο πράγμα, να γίνεις ένα ακόμη γρανάζι, το οποίο όταν δεν το χρειάζεται η μηχανή το φτύνει, το στέλνει σε ένα σκουπιδότοπο.

Πριν από έξι χρόνια μπήκα και εγώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τις προσδοκίες του μέσου Έλληνα πρωτοετή φοιτητή. Δηλαδή να γίνω ένας φοιτητής ενεργός, να κάνω πράγματα που μου αρέσουν, να ανακτίσω την προσωπική και κοινωνική ζωή που έχασα στο λύκειο, και να μάθω πράγματα, να διευρύνω τους ορίζοντες μου περισσότερο από εκείνον που μου έδειχναν τα αποστειρωμένα και εκτός πραγματικότητας βιβλία του σχολείου. Απογοητεύτικα οικτρά. Και αυτό γιατί, αντί για την εικόνα του πανεπιστημίου που καλλιεργείται στον Έλληνα, εγώ βρήκα κάτι το εντελώς διαφορετικό. Αυτό που βρήκα ήταν ένα εργοστάσιο παραγωγής εύκαμπτων εργαζομένων (όσον αφορά στις στάσεις στις οποίες θα τους γαμάει ο εργοδότης), γεμάτο με παιδιά-λάστιχο τα οποία με την έξοδο από το ευαγές αυτό ίδρυμα θα είναι έτοιμα να κάνουν τα πάντα για να μπορούν να υπομένουν καρτερικά τις ορέξεις των εργοδοτών.

Σε αυτόν τον πόλεμο βρήκα, κατα καιρούς, διάφορους σύντροφους και συμπαραστάτες. Μαζί γευτήκαμε μερικές μικρές νίκες, αρκετές απογοητεύσεις. Στο τέλος όμως είχαμε μόνο θύματα. Άλλοι πλήρωσαν την αντίσταση με τον εξωστρακισμό τους από το πανεπιστήμιο, άλλοι με ένα πολύ πληγωμένο εγώ (στα όρια της παράνοιας κιόλας) και άλλοι αναγκάστηκαν να «πάνε σπίτια τους» για να περισώσουν τα όσα κομμάτια από τα όνειρα τους δεν έκανε θρύψαλα το πανεπιστήμιο. Η αλήθεια είναι ότι μέσα στο ucy είδα να χάνονται ή να χαντακόνωνται μερικά από τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου. Άνθρωποι που εάν βρίσκονταν οπουδήποτε αλλού θα γίνονταν ηγέτες, ηθοπιοί, δάσκαλοι, διαολεμένα οραματιστές επιστήμονες, καλλιτέχνες. Μιχάλης, Άκης, Πρίτσκας, Βαρδουλάκης, Χάρης, Αλεξία, Λευτεράκος, Πόντιος, Μιχαλάκος,Μήτσος, Γκώνος. Άνθρωποι που είδαν τον εαυτό τους να χάνεται στην πλημυρίδα της εντατικής ενασχόλισης, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την δημιουργηκότητα τους μέσα στις αυστηρές νόρμες που έβαζε το πανεπιστήμιο, που ήθελαν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Κάποιους τους έφτυσε το σύστημα λες και ήταν σπασμένα γρανάζια (Μιχάλης, Άκης, Πρίτσκας (ο άνθρωπος έφαγε διαγραφή από......τα κομπιούτερ της μέριμνας), Χάρης, Μιχάλης), κάπιοι άλλοι αναγκάστηκαν να σκύψουν το κεφάλι για να μην δουν τα πάντα να χάνονται.

Τσακισμένα όνειρα, τσακισμένοι άνθρωποι, χάριν της κερδοφορίας μιας ομάδας απελπιστικά λίγων καπιταλιστών. Το Πανεπιστήμμιο Κύπρου πατά συστηματικά τα σταφύλια της οργής, αλλά η έκρηξη δεν έρχεται ποτέ, γιατί οι λίγοι που εκρύγνηνται είναι, προς όρας, καταδικασμένοι σε έναν μοναχικό αγώνα, επειδή πολλύ απλά όλοι οι υπόλοιποι φοβούνται να οργανωθούν, είτε φοβούμενοι τον στιγματισμό (κοίτα αυτόν είναι σαν τους «παραπονιάρηδες» από την Ελλάδα), την τιμωρία (μην κοπούν στο μάθημα) και τις μύριες όσες τιμωρίες υπάρξουν στην πορεία. Εγώ τα πλήρωσα όλα μαζεμένα στο έκτο έτος. Σταδιακός παραγκωνισμός μου απο την Φοιτητική (για να βάζουν 6σέλιδα γεμάτα μαλακίες επειδή «δεν καλυπτόταν αλλιώς η ύλη) (να’σαι καλά neil που τους τα έχωνες σε μια περίοδο που εγώ δεν μπορούσα να τρέχω για τα οργανωτικά και να τους τα λέω από πρώτο χέρι), μετά ήρθε η τραυματική εμπειρία του φοιτητικού ραδιοφώνου και έδεσε το γλυκό, η αντιπολίτευση εκπαραθηρώθηκε και απο ‘κει. Υπάρχει και η παράνοια του πρώτου έτους, που παραλίγο να βρεθώ καταθληπτικός και ζούσα με μια δίαιτα από χάπια και αλκοόλ. Υπήρξαν και οι φορές που άκουσα από φίλους και συνφοιτητές ότι πέρνουν συρώπια και αμφεταμίνες για να αντέξουν την πίεση και να μπορούν να εργάζονται τις ατελείωτες ώρες που τους ζητά το πανεπιστήμιο, ιδίως σε περιόδους εξεταστικής και παρουσιάσεων. Είδα φίλους μου να λυγίζουν και να παραδίδονται στην τρέλα, να καίγονται

Είδα κόσμο να την πέφτει στα ναρκωτικά απλά και μόνο για να τα βγάλει πέρα με την παράνοια του συστήματος, είδα...... Μόνο κάποιον να σκάει στο πανεπιστήμιο με επαναλυπτική καραμπίνα και «όποιον πάρει ο χάρος» δεν είδα. Το χειρότερο ήταν όμως ότι τουλάχιστον για ένα εξάμηνο σχεδόν χάθηκα από τους φίλους μου για να μπορέσω να τα βγάλω και’γω πέρα, να τελειώσω το ρημάδι. Σε αυτό το πανεπιστήμιο πρέπει να γίνεις ο νταβατζής του εαυτού σου και να τον πουλάς τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα εάν θέλεις να φύγεις λέγοντας ότι έχεις μάθει κάτι το οποίο θα σε βοηθήσει στο μέλλον σου, ότι βοήθεια και να συνεπάγεται αυτό.

Υπήρχαν όμως και χαρούμενες στιγμές, που χάρησαν απίστευτο γέλιο, και ας έρχονταν με το σταγονόμετρο, και ας έρχονταν με το μάτι στο ρολοϊ και την αγωνία των φίλων μου μήπως χάνουν την ώρα τους άσκοπα και δεν διαβάζουν. Εκείνες οι δύο χαοτικές εκπομπές με τον Τάσσο και τον Ευθύμη, τα dnd sessions στο Δουκάτο, το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του κινηματογραφικού ομίλου, η ηρωική εποχή ων πρώτων κινήσεων της ΠΑ.ΡΙ.Σ., μέχρι την ανακάλυψη των παιχνιδιών που παίζονται στα ανώτερα κλιμάκια της ΦΕΠΑΝ, και την σταδιακή αποχώρηση γεμάτη αηδία για αυτήν την κατάσταση, το ηρωικό πρώτο (και τελευταίο) τεύχος του ΚΡΑ, η ασύστολη μάσα στην Καλλιπόλη και στην Πανδώρα. Αλλά ακόμα και όλα αυτά ήταν απλά ένα μικρό ηρεμιστικό, μια μικρή απόδραση από την επαναλαμβανόμενη διαπίστωση ότι όλοι μας ζούμε αποσπασματική προσωπική ζωή. Σπασμωδικές σχέσεις, σπασμωδικός έρωτας, σπασμωδική διατροφή, πολλές φορές ελάχιστος ύπνος. Αυτή ήταν η ζωή μου, αυτή είναι και η ζωή των φίλων μου. Φοιτητική ζωή στη Λευκωσία. Κουραφέξαλα. Αλλά αυτά παθαίνεις σε μια χώρα όπου βασικός «παίκτης» στο κεφάλαιο παιδεία είναι ο ΣΕΒ, ο οποίος μάλιστα κάνει ότι γουστάρει στο θέμα και κανείς δεν του κουνιέται. Τελικά το ucy πέτυχε στον στόχο του. Για την ώρα. Να πάρει τα καλύτερα μυαλά μιας γενιάς και να τα μετατρέψει σε αυτιστικά άτομα, τα οποία βγαίνοντας μετά στην κοινωνία γίνονται άτομα τα οποία μέχρι και πίπες θα πέρνουν από τα αφεντικά για να μπορέσουν να έχουν μια ανεκτή ζωή, χωρίς όνειρα και οράματα, μιας και όλα αυτά θα έχουν καταστραφεί μεθοδικά από τον τεράστιο μηχανισμό που λέγεται « Πανεπιστήμιο Α.Ε.» Το πανεπιστήμιο μας έχει καταδικάσει σε έναν βίο αβίωτο. Μια ζωή εν τάφω. Ελπίζω όποιος το διαβάζει αυτό να μην τα βάψει κατευθείαν μαύρα, αλλά να αναπτύξει τις σωστές άμυνες και τα ανάλογα αγωνιστικά αντανακλαστικά. Να οργανωθεί και να παλέψει. Να γίνουμε πολλοί, γιατί οι καιροί που πλησιάζουν είναι χαλεποί, και εάν δεν πέσει έστω και ένα βόλι, εάν δεν γίνει έστω και μια διαδήλωση, εαν επιμείνουμε να μην πέρνουμε την ζωή μας στα χέρια μας, απο ‘δω και πέρα θα έρχονται μόνο σφαλιάρες και ταπεινώσεις.
Duke

25 comments:

onisilos said...

thanks file. eimaste akoma zwntanoi sti skini kai den skame oyte pinoume kwnio. ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

the Idiot Mouflon said...

Το παιχνίδι είναι χαμένο από τη στιγμή που ασπάζεσαι το δόγμα " επιτυχία = πτυχίο ".

Το να επιτρέπεις σε κάποιους να σου επιβάλλουν όρους "επιτυχίας" είναι στοίχημα ηλιθίου.

zappa said...

basika to paixnidi xanetai otan to ptyxeio ginetai aytoskopos gia sena h gia olous tous allous

Anonymous said...

ενα θα σας πω!περυσι ημουν πρωτοετης στο ucy ,φοιτησα εκει ενα χρονο και αηδιασα τοσο που τωρα ξαναδινω πανελλαδικες.γιατι ειμαι ΗΛΙΘΙΑ που ενω περασα ιστορια και αρχαιολογια στην Αθηνα,εγω πηγα στο ΙΣΑ της κυπρου...ΠΑΙΔΙΑ!!!ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ...ΚΡΥΒΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ...ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΖΟΜΠΙ...

UrbanTulip said...

καλά zappa μου, μην μασάς.
ετσι και αλλιώς είναι μετά που θα δείξει πως θα είναι η ζωή σου.
και δεν είναι όλα όπως το πανεπιστήμιο κύπρου και τον κάθε οργανισμό που έχει συγκεκριμένους μηχανισμόυς και "μηχανισμούς".
άντε, lighten up!

Anonymous said...

paeis panepistimio gia na pareis ena ptyxio i mipos einai i idea mou? diki sou epilogi itan ara min prospatheis na rikseis to ftaiximo gia ti malakia pou sas dernei sto sistima.

zappa said...

Panepisthmio synh8ws pas gia na ma8eis kana-dyo pragmata parapanw.....to ptyxeio synh8ws erxetai polly argotera

Anonymous said...

ta pramata pou tha matheis monos sou tha ta matheis. an kathesai kai perimeneis na erthoun h gnwsh kai oi empeiries na se vroun kaneis megalo lathos. amfivallo an tha eixes diaforetikh apopsh an hsoun se opoiodhpote allo panepisthmio.

zappa said...

re anonymous, prin to ucy hmoun eixa kai thn empeiria kai allou panepisthmiou ok? H zwh se alla panepisthmia einai pio an8rwpinh, kai ma8aineis parapanw pragmata. Oxi omws sto ucy. Kai den eimai o monos pou to leei.
Epishs exw thn ypopsia oti exeis paei mono sto ucy kai ksereis mono to systhma tou ucy pou einai to katse-papagalhse-oti-sou-dinw-kai mhn-to-psaxneis-parapanw. Lypamai alla etsi ebgala kai to lykeio, den exei kamia sxesh me to panepisthmio pou egw hksera apo filous kai syggeneis, dhladh ena panepisthmio opou kykloforoun idees, opoy yparxei politikh drash, opou o kosmos mporei na pei ston ka8hghth oti exei adiko, opou opou opou.....alla ksexasa, pali ginomai ena paraponiarhs kalamaras pou zhta kati parapanw apo to diabasma mexri telikhs ptwsews.....

Anonymous said...

einai lathos i ipopsia sou.
ego auto pou den katalavaino einai giati katheste kai klaite; sas ftaine ta panta epeidi einai tis modas pleon na katigoroume.
theleis empeiries file mou? vres mia anoixtomyali parea kai tha erthoun oi empeiries. xero pollous oi opoioi zitoun kati parapano apo tin typiki kypriaki nootropia.
thes diaskedasi? i lefkosia prosferei para polles diexodous (kai den ennow ta "dithen" clubs kai cafés). varethika na akouo (idios apo ellines) oti i lefkosia einai nekri, oti oi kypries den miliountai, oti oi kyprioi einai epifaneiakoi kai oti to panepistimio einai skata. an thes genikeuseis mporo na sou grapso 2 selides me genikeuseis gia tin ellada kai tous katoikous tis.

"katse-papagalhse-oti-sou-dinw-kai mhn-to-psaxneis-parapanw": eilikrina se kanena apo ta 4 xronia mou ekei den antimetopisa auti tin proseggish. antithetos, oi kathigites eunoousan auto ton tropo skepsis kai xairontan otan oi foitites tous anakalyptan pragmata apo monoi tous. quote kathigiti mou otan rotithike giati xrisimopoihse thn tade methodo (i opoia ypirxe sto vilio alla den mas tin eixe didaxei): "den eimai edo gia na sas matho ta panta. meros tou engineer einai na psaxnei kai na anakalyptei lyseis apo monos tou"

politikh drash: ta politika den exoun xoro sto panepistimio. to panepistimio einai ekei gia na se voithisei na anaptyxeis to diko sou tropo skepsis se sxesi me ta politika. den xreiazomaste allous na mas ton epivalloun.

telos, to gegonos oti kaneis label to eauto sou os paraponiari kalamara ta leei ola.

zappa said...

den ton kanw egw label ton eayto moy, ayto to label mou exei bgei apo kapoious "anektikous" ka8hghtes file anonymous. Ta leme molis bgaleis @@ kai gineis epwnymos/h

Anonymous said...

Xa xa xa. Den mporeis na miliseis dioti den egrapsa ta full stoixeia mou sto blog sou. Ok. Mipos theleis kai diefthini kai arithmo tautotitas? Kalynixta kai oneira glyka oneiroparmene foititi.

Anonymous said...

Re Nikola pou ta eides oti auta itan ta kalytera myala tis genias...kai emeis ekei eimastan kai kseroume oti oi pio polloi (oxi fysika oloi p.x aleksia,pontios atoma anektimita) apo autous de mporousa na arthrwsoun mia protasi...ti les gia igetes kai oramatistes...apla itan atoma pou klikares...oso gia siropia,mpafous kai amfetamines den ta epairnan gia tin piesi tou panepistimiou...mi mas trelaineis...sto pro liwnane...symfwnw 100% omws mazi sou stin anyparkti politiko/polistiko/koinwniki zwi tou ucy...kai exeis dikio gia ta symferonta kai ta fimwtra...keep writing mate...

Anonymous said...

kai gia na oloklirwsw to parapanw mou sxolio,tha prepei na eisai pio anoixtomyalos kai na anagnwriseis merika atoma pou den itan stin parea sou...de ginetai na anafereis atoma pou gnwrises sto 3o,4o sou xrono kai na agnoeis atoma pou pragmatika itan morfes kai eixan ola ta fonta...atoma opws o filippos,i virginia,o giannis pou milousan stis genikes syneleuseis kai eixan kati na poune kai oxi typous pou xazogelagane sta pisw edrana...telos den pisteuw oti opoios teleiwse sta 4 xronia prepei na poulise tin psyxi tou...auti einai mia midenistiki kai apolytarxiki proseggisi...ontws den einai eukolo kai de symfwnw me tin politiki twn diagrafwn tou panepistimiou, poso mallon pou emeis oi dyo Nikola exoume zisei kai tin pio skliri ekdoxi tou opou me ena mathima kormou empaines ypo epitirisi kai sto epomeno ypo diagrafi...allo auto kai allo oti opoios telika teleiwse sta 4 oti prepei na exei ksepoulisei ton eauto tou...de tha prepei na genikeuontai memwnomenes periptwseis...oson afora ta sxolia merikwn apo panw peri oneirikis zwis sto ucy kai plithwras epilogwn mallon gia allo panepistimio milane...Niko exeis kali penna alla min parasyresai apo emmones file...

Low Rider

zappa said...

den lew aparaithta oti opoios teleiwse sta 4 eth ksepoulh8hke....chill! O pontios teleiwse sta 4 kai den ksepoulh8hke, p.x.. Apla an akouseis polly kosmo o opoios biasthke na teleiwsei h sto telos tou hr8ane polla mazemena kai eprepe na teleiwsei th sxolh, gia tous opoious logous, 8a sou poun apla oti eniwsan san na bgazoun ton eayto tous sto klari (idiws kapioi politikoi mhxanikoi-mhx. periballontos).

Oso gia ta syropia ( h mallon ypoti8emenes bitamines se periodous eksetastikhs), bre8hka mprosta se ayta sthn periodo meta tis sygkekrymenes diagrafes, kai apo atoma diaforetika apo thn klika

ton Fillipo kai thn Birginia tous 8ymamai, opws kai pollous allous ths palias frouras, apla grafw me bash atoma pou ta ezhsa kommati perissotero, kai eida thn poreia tous meta thn "eksodo" twn palaioterwn.

Ntaksei ekei me ta kalytera myala ypereballa ligo (to kanw ayto) alla ayto den shmainei kiolas oti they actually got what they deserved...... giati isws to panepisthmio 8a eprepe na dinei deyteres eykairies..... pragma to opoio den kanei gia na diafylaksei thn "opoia" fhmh toy.

Kai ena teliko shmeio....pragmata na kaneis sth Leykwsia yparxoun (elaxista), alla den yparxei h xronikh dynatothta na ta kaneis. Mhn poume gia pio akraies katastaseis opws toy Mixalh pou enw asxoliotan me to akadhmaiko antikeimeno, enw exei polly kalh gnwsh ths Agglikhs Logotexneias, to AGG den ton dexthke na parei metagrafh ekei, giati.....ase de 8elw na to skeftomai to giati.

keep commentingk peiragmeno amaksi (low rider)

zappa said...

a kai ena allo endiaferon ar8raki gia to ucy to opoio mporei na kalypsei kapoia apo ta dika mou kena

www.ucyunzipped.blogspot.com

Anonymous said...

Me kalypses Nik...keep blogging...

Low Rider (apo to tragoudi twn WAR gia na min exeis aporia ;) )

Anonymous said...

Kati teleutaio re file...O Pritskas (gia ton megalo milame panta?) efage diagrafi?pote egine auto kai gia poio logo?Den to kserw auto...

Low Rider

zappa said...

Basika den efage akribws diagrafh. Ksafnika kai en mesw tou prohgoumenou etous allaksane ta ma8hmata tou EPA kai den anagnwrisane kapoia apo ayta pou allaksane stous palaioeteis (giati ws gnwston oi allages tou programmatos se kapoia tmhmata isxyoun anadromika kai gia tous palaioeteis.
Ayto eixe ws apotelesma o megalos pritskas na meinei dyo eksamhna pisw. Kai san na mhn eftane ayto, den mporouse na parei arketa ma8hmata gia na teleiwsei tis spoudes tou kanonika, giati enw to tmhma ton afhne na parei parapanw ma8hmata (7 ton ari8mo, nomizw), yperebaine ton ari8mo pistwtikwn monadwn pou epitrepei o kanonismos tou ucy.....

Anonymous said...

Tixaia epesa pano se afto to post agapite duke. Exo apoxorisei apo ta panepistimiaka dromena tou ucy edo kai parapano apo ena xrono kai pleon antimetopizo to panepistimiako xaos tou panepistimiou athinon. Kai leo xaos giati pragmatika niotho oti to ucy me exei kakomathei ipervolika poli kai exo pleon apaitiseis toso apo tous akadimaikous, oso kai apo tous simfitoites mou. Simfono me arketa apo auta pou egrapses, an kai itan arketa monopleuri i proseggisi sou. Simfono apolita sxedon me ton anonymous giati exontas prolavei kapoia apo ta pio pallia paidia ta opoia eixan pragmatika polla na poun, kai sigrinontas ta me ta pio kainourgia pou eida, exo na po pos to ucy kalos i kakos den einai to meros gia na ziseis "foititiki zoi" opos ti fantazontai merikoi me ateleiotous kafedes, tavles kai araliki. Einai enas xoros gia autous pou kseroun ti theloun, oso auto einai efikto sta 18 sou xronia.Oxi mono epaggelmatika, alla genika na ksereis gia pio logo exeis parei tin apofasi na mpeis ston akadimaiko xoro. Mporeis na ziseis poli orees stigmes, na vioseis ta panta. I leukosia mporei na prosferei polla, an eisai diatethimenos na ta psakseis. Megalosa stin Athina kai tin agapao poli, alla i Lefkosia einai i poli pou exo zisei apo akri se akri. Pou mexri kai to telo s (meta apo 5,5 xronia pou emeina), polles fores me exeplite. Mporei na akougetai ipervoliko alla tis empeiries kai ta kainourgia pragmata ta kinigas, den perimeneis na se vroun. Oson afora ta akadimaika tora, den mporo na fero apopsi para mono gia ti diki mou sxoli , i opoia an kai kata kairous me apogoiteuse kai me kourase, en telis mou prosefere gnoseis poli perissoteres apo tis antistoixes tis elladas kai autes tou eksoterikou. Kai afto to leo, ousa tora se ena apo ta megalitera panepistimia tis elladas.
Auta gia tin ora,
Keep breathing!

zappa said...

Koita toulaxiston otan pas sto Ellhniko Panepisthmio, ksereis oti 8a pas se mpourdelo. Sto Panepisthmio Kyprou yparxei ena terastio dioikhtiko mpourdelo. Egw etyxe sto earino eksamhno tou ektou etous na kyndhnepsw nas bre8w xwris ptyxeio, giati enw to tmhma mou kai to kentro glwsswn eixan dextei na mou anagnwrisoun ena epipedo Italikwn, ksafnika, dyo bdomades meta to peras twn pros8afairesewn h merimna apofasise oti ayth h anagnwrish den einai symbath me ton kanonismo tou panepisthmiou kai thn.....akyrwse....
Bebaia yparxei kai to etero koryfaio opou polla tmhmata ean exeis paei erasmus den sou anagnwrizoun ma8hmata gia tous pio apisteytous logous

zappa said...
This comment has been removed by the author.
zappa said...
This comment has been removed by the author.
phantomblot said...

θα διαφωνήσω με το μέγα δούκα όσον αφορά τις σατανικές δυνατότητες του π.κ. να σου πάρει την ψυχή. Την ψυχή σου μόνο αν θέλεις την ξεπουλάς και πόσο μάλλον στο βωμό ενός πτυχίου. Συμφωνώ ότι κάποιες στιγμές το σύστημα γινόταν βάρβαρο, αλλά ποιο σύστημα δεν γίνεται; και στο κάτω κάτω χρειάζεται και λίγη βαρβαρότητα για να συνηθίσουμε στη ζούγκλα που λέγεται ελληνική διαφθορά. Καταλαβαίνω απόλυτα όλα όσα λες για τις γραφειοκρατείες και την έλλειψη οργάνωσης και ίσης αντιμετώπισης των φοιτητών, την αδιαφορία των καθηγητών, το ρατσισμό σε εισαγωγικά εναντίον όσων ήρθαν από ελλάδα, ανεξάρτητα αν ήταν ελλαδίτες η κύπριοι και αν αρχίσω να γράφω δικα μου παραδείγματα δεν θα τελειώσει αυτό το σχόλιο. Όμως όλα αυτα τα εχω ακούσει και από φοιτητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Διαφωνώ επίσης με το ότι ο μέσος απόφοιτος λυκείου είχε την εικόνα που είχες εσυ για το πανεπιστήμιο ως ακαδημαϊκό (στην κυριολεξία) χώρο. Όμως σ' αυτό που θα συμφωνήσω είναι πως η μάστιγα του π.κ. ήταν οι φοιτητές του και ο προβατισμός τους, η ισως η αδιαφορια τους, η ακομα και τα δυο μαζι. Και ανώνυμε φίλε, όχι, δεν πάμε στο πανεπιστήμιο για να πάρουμε πτυχίο. Πάμε για να μορφωθούμε. Από το μορφή. Όχι να εκπαιδευτούμε σε μια διαδικασία. Το ότι είπε μια τέτοια κουβέντα ο καθηγητής δεν σημαίνει κάτι. Το θέμα είναι πως σου συμπεριφέρεται γενικά. Σαν σκεπτόμενο ον, η λέγοντας σου "ξέρουμε εμείς". Γιατί εμάς έτσι μας έλεγαν. Να γίνετε μηχανικοί για να δουλεύετε 10 ώρες την ημέρα για 600 λίρες. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω.
Αν η μισή ενέργεια που καταναλωνόταν σε βραβεία τελετές και διαφήμιση έμπαινε σε ουσιαστική προσπάθεια όλα θα ήταν σαφώς καλύτερα. Τέλος θέλω να πω πως η λευκωσία για μένα είναι μια πόλη που έχει ψυχή. Όμως έπρεπε να την ανακαλύψεις μόνος σου. Η κύπρος έχει ψυχή. Μόνο που δεν βρισκόταν στα κλαμπ της λευκωσίας ούτε στην παραλιακή της λεμεσού.
Keep burning και προσπάθησε να δεις τα 6 χρόνια σαν καλό όνειρο. Όχι σαν κακό. Κι ας μην κάνει το πτυχίο μας ούτε για αντίστοιχο ΤΕΙ...

onisilos said...

εχω να πω πως οι κ. anonymous ειναι πολυ μαγκες μεσα στην ανωνυμια τους