Tuesday, October 06, 2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές

Αναμφισβίτητα, το 4,6% στις φετινές κοινοβουλευτικές εκλογές αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία. Παρ’ όλα αυτά, από το να γιορτάζουμε την επιτυχία αυτή έως την άρθρωση μιας αποτελεσματικής και ουσιαστικής αντιπολίτευσης, εάν το εκλάβουμε ως αναπόφευκτη την λογική εξέλιξη (δηλαδή το να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης με κάποιες διακοσμητικές αλλαγές), υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση. Ιδίως νοουμένου ότι την μεγαλύτερη πλειοψηφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απαρτίζουν στελέχη της δεξιάς πτέρυγας του ΣΥΝ. Δηλαδή άτομα που δεν βλέπουν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ με καλό μάτι, και πιθανώς να ονειρεύονται χαρτοφυλάκια σε κάποια κυβέρνηση με λογικές κεντροαριστεράς. Δεδομένου κιόλας ότι τα συγκεκρυμένα στελέχη μπήκαν με τα μπούνια στη Βουλή, η Ανανεωτική Πτέρυγα μπορεί να θεωρήσει αυτό το γεγονός ως πολιτική νίκη και να ξεκινήσει την αντεπίθεση της σε βαρος τόσο όσων συνιστωσών βρίσκονταν σε ρήξη με αυτήν και το άτυπο “διευθυντήριο” του ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Αλαβάνου, όσο και απέναντι στην αριστερή τάση του ΣΥΝ και το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο.

Αυτή η αντεπίθεση θα έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στους ανένταχτους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οπίοι ίσως να δουν την προσπάθεια να αποκτήσουν ανεξάρτητη φωνή να αναβάλλεται για τις Ελληνικές Καλένδες, όσο και σοτ εξωτερικό, αφού είναι πολλύ πιθανόν το κοινό να βλέπει μια αλλοπρόσαλλη στάση. Με το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο δρόμο με τα κινήματα, και τους κοινοβουλευτικούς του εκπροσώπους να κάνουν άλλα αντί άλλων.

Κοινώς φοβάμαι ότι το σαμποτάζ της εποχής των προ των Ευροεκλογών θα συνεχιστεί με την ίδια αγριότητα, και ότι ο Τσίπρας πηγαίνωντας στη Βουλή βρίσκεται, πολτικά, στο στόμα του λύκου, μαζί με κάθε προσπάθεια για μια ουσιαστική αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Ενός λύκου που δεν προέρχεται από τη δεξιά ή το ΚΚΕ, αλλά από τυο ίδιο του το κόμμα, από την ίδια του την παράταξη. Και στην περίπτωση που οι φόβοι μου αποδειχτούν αληθείς, αυτό που περιμένει την Ελληνική Αριστερά και το εγχείρημα της εννοποίησης Της, είναι , για μια ακόμη φορά, πέτρινα χρόνια.

Τα οποία όμως μπορούν να αποφευχθούν εάν η βάση του ΣΥΡΙΖΑ δείξει σε αυτά τα στελέχη ότι η θέση τους είναι επισφαλής, και ότι η κάθε προσπάθεια να βάψουν τα χέρια αυτού του πολιτικού φορέα σε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, πολλώ τε μάλλον να δρομολογήσουν με το έτσι θέλω μια δεξιά στροφή στο ΣΥΡΙΖΑ ή και τη δυάληση του, θα σημάνει το πολιτικό τέλος αυτών των ατόμων. Δηλαδή πρέπει να νιώσουν την πίεση της εκλογικής βάσης για να αλλάξουν μυαλλά. Και εάν δεν γίναι αυτό, πρέπει τα άλλα δυο ρεύματα του ΣΥΝ να βρουν τα κότσια να κλείσουν οριστικά τους ανοιχτούς λογαριασούς τους με τους Ανανεωτικούς, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει διάσπαση του ΣΥΝ. Ούτως ή άλλως ένα ξεκαθάρισμα χρειάζεται, μπας και ξεσκαρταριστούν άτομα τα οποία μόνο ζημιά κάνουν.

5 comments:

the Idiot Mouflon said...

Η Αριστερά Ζάππα πρέπει επιτέλους να ξεφύγει από τον εγκλωβισμό στον κοινοβουλευτισμό.

Στη Ισπανία οι Βάσκοι Αναρχοσυνδικαλιστές φτιάχνουν εταιρείες συμμετοχικές και δίνουν έτσι ζωντανά παραδείγματα συμπεριφοράς.

Δεν μιλώ για εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες όπως φεστιβάλ διαφορετικότητας και άλλες τέτοιες χαριτωμένες μαλακιούλες ... δεν μιλώ γι καταλήψεις που λειτουργούν ως στέκια αναψυχής και "καλλιέργειας" .... αλλά για ζωντανά, αποδοτικά παραδείγματα του πως θέλουμε να είναι η ζωή μας.

Που είναι οι προσπάθειες για συνεταιρισμούς αγροτών; Που είναι οι προσπάθειες για δημιουργία κοινοτήτων-οάσεων ...μέσα στην Αθήνα ...που να λειτουργούν ως παραδείγματα του πως μπορείς να μειώσεις τις ανάγκες π.χ. για αγορά ηλεκτρισμού ή... με δικές τους διεργασίες ανακύκλωσης ή... με όποιες άλλες ιδέες-πράξεις μειώνουν την ανάγκη και του κράτους και των ιδιωτικών καρχαριοεπιχειρήσεων;

Ερυκίνη said...

γειά σου φίλε Ζάππα!!!

εγώ πολύ σχετική με την πολιτική δεν είμαι, αλλά εκείνο που με εξέπληξε στις εκλογές δεν ήταν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ποσοστό του ΛΑΟΣ. Τέτοια αρτηριοσκληρωμένα μυαλά βγαίνουν προς τα έξω και κερδίζουν κόσμο. Ακόμα και οι Χρυσαυγίτες κατεβαίνουν στις εκλογές. Και είναι κρίμα σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, που ο κόσμος έχει απογοητευτεί τόοοσο με τους μεγάλους που ανταλλάσσουν την εξουσία μεταξύ τους χωρίς να κάνουν τίποτα, να προωθείται η ακροδεξιά και ο εθνικισμός και οι αριστεροί να τρώγονται και να αδυνατούν να βγάλουν ένα δυνατό πρόσωπο προς τα έξω που να εμπνέει σιγουριά, να δίνει την εναλλακτική. Νομίζω η κατάσταση ήταν και είναι τέτοια που εάν υπήρχε ισχυρή εναλλακτική λύση ο κόσμος θα την ψήφιζε.

Και συμφωνώ με το Αγρινό, ότι δεν πάμε απλά κόντρα στο σύστημα προσφέρουμε μια εναλλακτική πρόταση. Εναλλακτική ως σύστημα ή έστω στο ίδιο σύστημα, αλλά ένα διαφορετικό χειρισμό των θεμάτων. Και αυτό δεν προσφέρεται ούτε από τη δική σας αριστερά, ούτε από τη δική μας.

Ερυκίνη said...
This comment has been removed by the author.
Aceras Anthropophorum said...

Τζιαι γω με το κόμμαν του Αγρινού. Δηλαδή το μή κόμμαν. Κόμμα νέου τύπου. Νέου τύπου για μας, όι νέου τύπου για τζιείνους που εζήσαν που το 1870 μέχρι το 1917. Τζιαι μη κόμμαν δεν εννοώ ναρκισσιστικές αναρχοαυτονομίες ωραίων καυλάντηων τζιαι μποέμισσων. Αν εγίνετουν τίποτε με τούτους θα το εξέραμεν διότι θα το είχαμεν ήδη δεί.

Άτε, τζιαι καλές βροσιές.

zappa said...

To kako einai oti ayto pou prosferoun aytoi oi artiriosklhrwtikoi ths akrodeksias, otan den yparxei protash apo thn aristera pou na akougetai, mporei na fantasei ws protash ston ka8e apelpismeno pshfoforo, erykini my dear.

Agrine opws ksereis se paromoies idees eimai anoixtos me ta mpounia, arkei na mhn katalhksoun aytes oi koinothtes ousiastika na zoun ston kosmo toys kai na adiaforoun gia ta "gyrw tous", opws px ekanan antistoixes koinothtes ston Ispaniko emfylio.

Aceras o basikos logos gia ton opoio koptwmai gia ta tou SYRIZA einai aytoi pou epanastathsan to 1917 kai to 1870. Kai ayto, giati, gia na mhn ksexname, oi mpolsebikoi ksekinhsan apo enan antistoixo "SYRIZA" kai extisan to kinhma pou tarakse ston kosmo. O SYRIZA mporei na mhn einai epanastatiko komma, alla exei ta fonta na ginei kati san to koukouli gia thn dhmiourgia tou, opws eixe ginei me to sosialistiko komma ths Rwsias stis arxes tou perasmenou aiwna