Friday, August 31, 2007

Από το Ξεκίνημα-Νομίζω τα λέει όλα

Εμπρηστής είναι η κυβέρνηση!
Ασύμμετρη απειλή είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!«φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών»

Δήλωση Καραμανλή, 13/03/2007

Ακήρυχτος πόλεμος
Οι εικόνες της Ελλάδας των τελευταίων ημερών θα μπορούσαν να είναι εικόνες μιας χώρας σε πόλεμο: Πάνω από 60 νεκροί, χιλιάδες πρόσφυγες από χωριά που εξαφανίστηκαν από το χάρτη, εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα γης, ο ουρανός βρέχει στάχτη…

Ασύμμετρη απειλή ….
Σ' αυτό το σκηνικό τραγωδίας και αντιμέτωπη με την οργή του κόσμου, η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να πλασάρει σενάρια συνωμοσίας. Ο Καραμανλής μιλά για «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών», ο Πολύδωρας για «ασύμμετρη απειλή» ενώ ο Κακλαμάνης για «νέα μορφή τρομοκρατίας».


«Τόσες φωτιές και μάλιστα ταυτόχρονα δεν έχουν ξαναμπεί» λέει και ξαναλέει η κυβέρνηση


Κι' όμως…

Μόλις στις 25 Ιουλίου εκδηλώθηκαν 124 πυρκαγιές, όσες δηλαδή και το Σάββατο στις 25 Αυγούστου. Μόνο που τότε η κυβέρνηση τις απέδιδε στην κλιματική αλλαγή που «πλήττει ήδη τον πλανήτη και βεβαίως τη χώρα μας».
Τον Ιούνιο του 2004 εκδηλώθηκαν 198 πυρκαγιές μέσα σε 48 ώρες
Τον Ιούλιο του 2000 εκδηλώθηκαν περισσότερες από 170 πυρκαγιές μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο (ανάμεσά τους και η μεγάλη φωτιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα στη Σάμο).
Τον Ιούλιο του 1998 ξέσπασαν 125 πυρκαγιές σε λιγότερο από μια ώρα (από τη Χαλκιδική μέχρι την Αττική και το Σοφικό) Το 1998 μάλιστα ο Καραμανλής δήλωνε: «Το κράτος βρίσκεται σε διάλυση. Οι πολίτες έβλεπαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τη ζωή τους να κινδυνεύει, και το κράτος να μη μπορεί να τους παράσχει τη στοιχειώδη ασφάλεια».
Στοιχεία από «ΤΑ ΝΕΑ» 27/08/2007
Τα πάντα έχουν ακουστεί αυτές τις μέρες. Τις φωτιές τις έβαλε το ΠΑΣΟΚ, η CIA, Τούρκοι πράκτορες, κουκουλοφόροι αντιεξουσιαστές, ακόμα και οι Αλβανοί Κοσσοβάροι του UCK! Τον αόρατο εχθρό κυνηγά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Κάνει προσαγωγές, εξετάζει δείγματα στα εργαστήρια…

Όλο το σκηνικό της κυβέρνησης είναι ένα κακέκτυπο της ταχτικής Μπους πριν την εισβολή στο Ιράκ. Σενάρια συνωμοσίας, οργανωμένες διαρροές «πληροφοριών» από την κυβέρνηση, ψεύτικες αποδείξεις, επικηρύξεις τρομοκρατών, κραυγές περί εθνικού κινδύνου…

Και έρχεται η ώρα που οι πρώτοι εμπρηστές συλλαμβάνονται…Για τη φωτιά στη Ζαχάρω συνελήφθη μια 75χρονη. Η φωτιά ξέσπασε από σπινθήρες από τον φούρνο της ενώ έφτιαχνε κόλλυβα…(ΤΑ ΝΕΑ 27/08/2007).
Στην Εύβοια, συλλάβανε τον ιδιοκτήτη και τους εργάτες μιας οικοδομής, καθώς η μεγάλη φωτιά στα Στύρα ξέσπασε όταν πετάχτηκαν σπινθήρες τροχό κοπής μετάλλου στη στέγη του σπιτιού. (ΤΑ ΝΕΑ 27/08/2007).
Στην Καβάλα συλλάβανε τους γονείς δυο παιδιών, ηλικίας 12-13 που βάζανε φωτιά με αναπτήρες σε ξερά χόρτα. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27/08/2007)


Μόνη εξαίρεση, η φωτιά στον Υμηττό. Αποδεδειγμένος εμπρησμός, μόνο που σ΄ αυτή την περίπτωση δεν συλλάβανε κανένα…

Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο τραγική, θα γελάγαμε με την καρδιά μας με το νέο αυτό σόου της κυβέρνησης.

…ή εγκληματική ανεπάρκεια;
Το μόνο «οργανωμένο σχέδιο» που ευθύνεται για την έκταση των τελευταίων πυρκαγιών και για το θάνατο 60 και πλέον ανθρώπων είναι το οργανωμένο σχέδιο περικοπών και λιτότητας της κυβέρνησης.

Γιατί όταν έχει διαλύσει την πυροσβεστική δεν μπορείς μετά να σβήσεις ούτε σπίρτο!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Λακωνίας καταγγέλλει στην Ελευθεροτυπία στις 26/8/2007 ότι η μεγάλη πυρκαγιά στο νομό τους ήταν μια «προαναγγελθείσα καταστροφή».

«Ηδη από το Μάιο είχαμε στείλει έγγραφο στον κ. Κόη και στο νομάρχη Λακωνίας, αλλά και στους βουλευτές της περιοχής, στο οποίο περιγράφαμε την τραγική κατάσταση της υπηρεσίας μας… Από το 2004 δεν έχει έρθει ούτε ένας πυροσβέστης…Υπάρχουν 70 κενές θέσεις… Οι σταθμοί της Σπάρτης, του Γυθείου, των Μολάων, της Αρεόπολης και της Νεάπολης υπολειτουργούν. Σε όλο το νομό τα αυτοκίνητα αντί να επανδρώνονται από 4 άτομα έχουν μόνο τον οδηγό και έναν πυροσβέστη…»

Και δεν είναι μόνο στη Λακωνία που η κατάσταση της Πυροσβεστικής είναι τόσο τραγική…

Η ίδια η ομοσπονδία πυροσβεστών καταγγέλλει πως παραμένουν κενές περισσότερες από 4,000 θέσεις μόνιμου προσωπικού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 30% των οργανικών θέσεων του Σώματος!
Εξοπλισμός παλιός και ασυντήρητος. Ακούσαμε πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές με τρύπιες μάνικες. Για πυροσβεστικά οχήματα με χαλασμένες αντλίες.. Πυροσβεστικά οχήματα ακινητοποιημένα γιατί δεν είχαν φρένα Καναντέρ (πυροσβεστικά αεροσκάφη) που έχουν ξεπεράσει τα 15 χρόνια ηλικίας και παθαίνουν συνεχώς βλάβες στις πιο κρίσιμες στιγμές.
Η εκπαίδευση των εποχικών πυροσβεστών - που αποτελούν σχεδόν την μισή δύναμη της πυροσβεστικής - ανύπαρκτη
«Θα έπρεπε να γίνονται ασκήσεις συντονισμού πριν στείλουν τους ανθρώπους αυτούς στις φωτιές. Οι εποχικοί είναι σήμερα σχεδόν η μισή δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος. Με δεδομένο ότι οι μόνιμοι επανδρώνουν τις υπηρεσίες, συνήθως στη μάχη με τις φλόγες οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι εποχικοί.» (Ελευθεροτυπία 26/8/2007)

Αλλά ακόμα και το πιο στοιχειώδες, το πιο απλό, οι αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν «λόγω έλλειψης κονδυλίων»!
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την έλλειψη συντήρησης των δικτύων της ΔΕΗ - με αποτέλεσμα να πέφτουν σπινθήρες σε περιοχές ακαθάριστες και αφύλακτες - τις παράνομες χωματερές κοκ τότε καταλαβαίνουμε πώς το πρόσφατο ολοκαύτωμα στην Πελοπόννησο και την Εύβοια ήταν πράγματι μια «προαναγγελθείσα καταστροφή».

Πυροσβεστικά οχήματα και όχι υπουργικές μερσεντές
Οι περικοπές σ' όλους τους τομείς - ακόμα και στην πυροσβεστική - είναι αναγκαίες, μας λένε. Δεν υπάρχουν λεφτά. Κι επειδή δεν υπάρχουν λεφτά, μειώνουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και των πλουσίων από το 35% στο 25%; (Ήταν 45% παλιά, το ΠΑΣΟΚ το μείωσε στο 35% και η ΝΔ στο 25% με 'στόχο' το 20%); Ανοιχτή, προκλητική κοροϊδία!

Η Ελλάδα είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ, και είναι η πρώτη στη λίστα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αλλά κατά τα άλλα «δεν υπάρχουν λεφτά»!

«Δεν υπάρχει καμία 'ασύμμετρη απειλή' από κανέναν. Ο Ποδύδωρας θα πρέπει πρώτα να μάθει τι σημαίνει η έκφραση αυτή και μετά να τη χρησιμοποιεί… δεν υπάρχει θέμα ασύμμετρων απειλών, δεν υπάρχει θέμα επιθέσεων εκτός αν πρόκειται για UFO… Καλό θα ήταν να δει η κυβέρνηση τα χάλια του συντονισμού και να σταματήσουν οι δηλώσεις..

Δηλώσεις ανώτερων αξιωματικών του στρατού, Ελευθεροτυπία, 28/8/07

Αυτό που συμβαίνει είναι πως αυτή η κυβέρνηση κοιτάζει πως θα ξεζουμίσει και τον τελευταίο Έλληνα εργαζόμενο για να γεμίσει τις τσέπες των πλούσιων φίλων της, των βιομηχάνων των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, και γι' αυτό κόβει και από τον προϋπολογισμό, για να τους χαρίζει φορολογίες! Είναι γι' αυτές τις χαρισμένες φορολογίες που 63 τουλάχιστον άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί. Είναι αυτές οι περικοπές που έσβησαν από το χάρτη χωριά και απογύμνωσαν την Πελοπόννησο, την Εύβοια, την Αττική, τη Χαλκιδική… (και τον Ιούλιο το Πήλιο, την Πάρνηθα κοκ).

Υποκριτές!
Σήμερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χύνουν κροκοδείλια δάκρια για τους νεκρούς των πυρκαγιών, και την οικολογική καταστροφή. Είναι υποκριτές! Η μισή Ελλάδα κάηκε επί ΠΑΣΟΚ η άλλη μισή επί ΝΔ. Από τη δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις έχουν αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων ανοίγοντας ουσιαστικά και πρακτικά το δρόμο για την καταπάτησή τους. Δεκαετίες τώρα κάθε φωτιά είναι πιο καταστροφική από την προηγούμενη γιατί «δεν υπάρχουν λεφτά» για πρόσληψη πυροσβεστών, για αγορά εξοπλισμού, για πρόληψη. Η πραγματική πολιτική τους είναι η συνειδητή παραχώρηση των δασών στην κερδοσκοπία των εργολάβων και των καταπατητών.

Ο πρόσφατος νόμος για νομιμοποίηση των αυθαίρετων που αποσοβήθηκε μόλις στο παρά πέντε - μόνο και μόνο γιατί πάμε για εκλογές - δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Για να μην αναφέρουμε την τεράστια προσπάθεια να αναθεωρήσει το άρθρο 24 για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων - άσχετο αν τελικά δεν τα κατάφερε. Οι προθέσεις μετράνε, αυτές δείχνουν την πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν.

Κανένας εφησυχασμός, καμία αυταπάτη!
Ας μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός και καμία αυταπάτη. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον.

Ο ρόλος της αριστεράς είναι να έρχεται σε σύγκρουση με τις πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του και όχι να ζητά σύσκεψη όλων των κομμάτων υπό τον πρόεδρο Παπούλια, όπως έκανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Αλαβάνος, που σημαίνει υποταγή της πολιτικής της Aριστεράς στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και απαλλαγή των κυβερνώντων από τις εγκληματικές τους ευθύνες.

Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις. Χρειάζονται μεγάλες αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες. Κι αυτό δεν πρόκειται να τα κάνουν τα κόμματα που ξέρουν μόνο μια πολιτική, εδώ και πάνω από 20 χρόνια: την πολιτική της λιτότητας. Πρέπει να παλέψουμε, να πιέσουμε να επιβάλουμε, αυξημένες δαπάνες, για προσλήψεις και πυροσβεστικά μέσα. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κι αυτό απαιτεί το χτίσιμο μιας νέας μαζικής αριστεράς, στην οποία να συσπειρωθούμε, και η οποία να σταθεί μαχητικά και με τόλμη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.

«φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών»

Δήλωση Καραμανλή, 13/03/2007

1. Πρωτοφανής αριθμός πυρκαγιών;


«Τόσες πολλές εστίες φωτιάς την ίδια ώρα σε τόσα μέρη της χώρας, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση….Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο διάγγελμά του το Σάββατο, κατήγγειλε την ύπαρξη «οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών»… Ο Βύρων Πολύδωρας μίλησε για «ασύμμετρη απειλή»…Ο Ν. Κακλαμάνης για «νέα μορφή τρομοκρατίας»…

«ΤΑ ΝΕΑ» 27/08/2007

Όμως…


«Μόλις τον προηγούμενο μήνα, στις 25 Ιουλίου εκδηλώθηκαν 124 πυρκαγιές, όσες δηλαδή και το περασμένο Σάββατο. Τότε, ο Πρωθυπουργός απέδιδε τις καταστροφές στην κλιματική αλλαγή που «πλήττει ήδη τον πλανήτη και βεβαίως τη χώρα μας».
Ιούνιος 2004: μέσα σε 48 ώρες εκδηλώθηκαν 198 πυρκαγιές
Ιούλιος 2000: μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο εκδηλώθηκαν περισσότερες από 170 πυρκαγιές (ανάμεσά τους και η μεγάλη φωτιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα στη Σάμο).
Ιούλιος 1998: σε λιγότερο από μια ώρα ξέσπασαν 125 πυρκαγιές (μεταξύ των οποίων σε περιοχές της Αττικής, στη Στυλίδα, τη Χαλκιδική, το Σοφικό, τον Άγιο Κωνσταντίνο και τη Βυτίνα
«ΤΑ ΝΕΑ» 27/08/2007


Οι πυρκαγιές αυτών των ημερών πήραν τις τερατώδης αυτές διαστάσεις γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως (βλ. ανεπάρκειες κρατικού μηχανισμού).


Έτσι…

«Ενώ το 2005 καταγράφηκαν 9.313 πυρκαγιές και κάηκαν 82.379 στρέμματα,
το 2006 εκδηλώθηκαν 8.820 πυρκαγιές αλλά κάηκαν πάνω από 178.200 στρέμματα.
Φέτος, μέχρι το τέλος Ιουλίου έχουν καεί περισσότερα από 800.000 στρέμματα.»
«ΤΑ ΝΕΑ» 27/08/2007

2. Εμπρησμοί;
Σίγουρα η φωτιά στον Υμηττό ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, όπως πιθανά και σε άλλες περιοχές, τις οποίες έχουν στο στόχαστρο οι οικοπεδοφάγοι. Αυτό όμως απέχει πολύ από τα σενάρια για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών σε όλη την Ελλάδα, ενώ η εμπλοκή της αντιτρομοκρατικής και οι 100 προσαγωγές που έγιναν στοχεύουν στην ενίσχυση της λογικής της συνομοσιολογίας.

Οι εμπρηστές:

«Για τη φωτιά στη Ζαχάρω συνελήφθη προχθές μια 75χρονη από το Παλαιοχώρι και κατηγορούμενη για εμπρησμό από αμέλεια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκε σε ανακριτή. Η μεγάλη φωτιά, όπως προέκυψε, ξέσπασε από σπινθήρες από τον φούρνο της ενώ έφτιαχνε κόλλυβα, και έπειτα βγήκε εκτός ελέγχου.»
Στην Εύβοια, η μεγάλη φωτιά στα Στύρα ξέσπασε από οικοδομικές εργασίες στο χωριό Μεσοχώρα. Έχουν συλληφθεί για εμπρησμό από αμέλεια ο ιδιοκτήτης της οικοδομής και η σύζυγός του και δύο εργάτες που έκαναν εργασίες με τροχό κοπής μετάλλου στη στέγη του σπιτιού.
«ΤΑ ΝΕΑ» 27/08/2007

Δύο ανήλικοι ηλικίας 12-13 ετών πιάστηκαν επ' αυτοφώρω το μεσημέρι του Σαββάτου να βάζουν φωτιά με αναπτήρες σε ξερά χόρτα, σε περιοχή ανάμεσα στα μεγάλα χωριά Φωλιά και Μυρτόφυτο Καβάλας. Τους συνέλαβαν κάτοικοι της Φωλιάς, ενώ είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην περιοχή. Αμέσως επενέβησαν πυροσβέστες με οχήματα από το κλιμάκιο της Ελευθερούπολης Καβάλας και κατόρθωσαν να σβήσουν τη φωτιά προτού αυτή πάρει διαστάσεις.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27/08/2007


Ψεύτικες διαρροές:

«ΥΠΟΠΤΑ παιχνίδια, με τη συμμετοχή στρατιωτικών και δημάρχων που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, για απόπειρες εμπρησμών και δήθεν ευρέσεις μηχανισμών παίχθηκαν χθες το βράδυ με διαρροές στον Τύπο.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ, εποχούμενο περίπολο από ναύτες εντόπισε ένα χιλιόμετρο μακριά από τη βάση ελικοπτέρων στο Κοτρώνι Μαραθώνα να κινείται ύποπτα ένα μηχανάκι του οποίου οι επιβάτες εγκατέλειψαν στη θαμνώδη περιοχή στουπί με πετρέλαιο, που παρελήφθη από την Αντιτρομοκρατική. Ωστόσο λίγο αργότερα τόσο το Ναυτικό όσο και η Αστυνομία χαρακτήριζαν χωρίς σημασία τα ευρήματα.
Το δεύτερο περιστατικό έγινε στην Αγία Παρασκευή … το ΓΕΕΘΑ άφησε να διαρρεύσει ότι ύποπτοι με μηχανάκι θεάθηκαν από περίπολο να πετούν μπουκάλι, καλώδια και γκαζάκι. Ενισχύοντας τη διαρροή ο δήμαρχος Χολαργού κ. Δ. Νικολάου περιέγραψε (στο Μega) την εύρεση εμπρηστικού μηχανισμού και επικαλέσθηκε μάλιστα τη μαρτυρία του δημάρχου της Αγίας Παρασκευής κ. Β. Γιαννακόπουλου. Ελάχιστα λεπτά αργότερα ο κ. Νικολάου προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ο κ. Γιαννακόπουλος τον διέψευσε κατηγορηματικά... Όπως φαίνεται μάλιστα, αυτό που είχαν πετάξει οι «ύποπτοι» ήταν ένα άδειο κουτάκι αναψυκτικού!»
«ΤΑ ΝΕΑ» 27/08/2007

Ο καιρός και οι προειδοποιήσεις
«ΟΙ ΑΡΧΕΣ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας γνώριζαν από τη πρώτη στιγμή ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, τόσο την περασμένη Πέμπτη όσο και την Παρασκευή, ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών, αφού θα ήταν σε εξέλιξη το τρίτο, κατά σειρά, κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα το φετινό καλοκαίρι. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας στη Δυτική Ελλάδα κυμαινόταν και τις δύο ημέρες μεταξύ 40 και 42 βαθμών Κελσίου. Αμέσως μετά το τριήμερο των υψηλών θερμοκρασιών ακολούθησαν ισχυροί βοριάδες έντασης 7 έως 8 Μπωφόρ. Συνθήκες ιδανικές δηλαδή, όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, για την εκδήλωση πυρκαγιών.»

«ΤΑ ΝΕΑ» 27/08/2007

Μερικές από τις ανεπάρκειεςΠρέπει να θυμόμαστε:
- 3.500 οργανικές θέσεις πυροσβεστών κενές.

- την έλλειψη συντήρησης των δικτύων της ΔΕΗ και τα καλώδια που πετούν σπινθήρες σε περιοχές ακαθάριστες και αφύλακτες

- παλιά πυροσβεστικά οχήματα και καναντέρ (15 χρονών κοκ) που χαλάνε συνεχώς στις κρίσιμες στιγμές

- εθελοντής δασοπυροσβέστης κατάγγειλε στο μέγκα ότι προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές με τρύπιες μάνικες

- τα χρήματα που δίνονται για πρόληψη (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός κοκ) είναι ψίχουλα

αλλά και ότι:
- ο σωστός συντονισμός πυροσβεστικής, αστυνομίας, στρατού κοκ θα μπορούσε να σώσει τους ανθρώπους που κάηκαν γιατί δεν εκκενώθηκαν τα χωριά εγκαίρως και με οργανωμένο / σωστό τρόπο.


«Προαναγγελθείσα καταστροφή (δυστυχώς με ανθρώπινα θύματα) ήταν η μεγάλη πυρκαγιά στη Λακωνία. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος του νομού, Τζανέτος Δαμηλάκος…
Ηδη από το Μάιο είχαμε στείλει έγγραφο στον κ. Κόη και στο νομάρχη Λακωνίας, αλλά και στους βουλευτές της περιοχής, στο οποίο περιγράφαμε την τραγική κατάσταση της υπηρεσίας μας. Εκεί λέγαμε ότι την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο είχαμε στο νομό μας 67.000 καμένα στρέμματα όταν πανελλαδικά είχαμε 181.000. Το θέμα ήρθε και στη Βουλή, αλλά τίποτα δεν έγινε».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού και μέσων. Οι σταθμοί της Σπάρτης, του Γυθείου, των Μολάων, της Αρεόπολης και της Νεάπολης υπολειτουργούν. Για παράδειγμα: ο σταθμός της Σπάρτης δεν θα μπορεί να λειτουργήσει από του χρόνου, καθώς από τα 43 άτομα τα 26 βγαίνουν σε σύνταξη, ενώ ο σταθμός της Νεάπολης δικαιολογεί δύναμη 17 πυροσβεστών και σήμερα υπάρχουν 3. Σε όλο το νομό τα αυτοκίνητα αντί να επανδρώνονται από 4 άτομα έχουν μόνο τον οδηγό και έναν πυροσβέστη.

Από το 2004 δεν έχει έρθει ούτε ένας πυροσβέστης…Υπάρχουν 70 κενές θέσεις και το υπουργείο μάς έστειλε με μετάθεση 3 άτομα και μάλιστα «από το παράθυρο». Για το λόγο αυτό παραιτήθηκε από το Συμβούλιο Μεταθέσεων ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μας, Γ. Πήλιουρας.

Λείπει η εκπαίδευση, κυρίως των εποχικών πυροσβεστών. Θα έπρεπε να γίνονται ασκήσεις συντονισμού πριν στείλουν τους ανθρώπους αυτούς στις φωτιές. Οι εποχικοί είναι σήμερα σχεδόν η μισή δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος. Με δεδομένο ότι οι μόνιμοι επανδρώνουν τις υπηρεσίες, συνήθως στη μάχη με τις φλόγες οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι εποχικοί. Σε πολλές περιπτώσεις ο επικεφαλής του Συντονιστικού Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΠΕΚ) δεν γνωρίζει τις πραγματικές δυνατότητες κάθε υπηρεσίας ώστε να συνδράμει με προσωπικό και οχήματα.»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26/08/2007
«Ιδιαίτερη έμφαση είχε δοθεί την περίοδο 2003-4, οπότε υπήρχε φόβος για «πολιτικές» πυρκαγιές από διάφορα κέντρα που επιθυμούσαν να δυσφημήσουν τη χώρα μας εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων. Για τον συγκεκριμένο λόγο είχαν αγοραστεί δύο κινητές μονάδες, που είναι εφοδιασμένες με υποδομές οι οποίες επιτρέπουν να υπάρχει εικόνα για κάθε εστία πυρκαγιάς και, με την πληροφόρηση συνδεδεμένων ελικοπτέρων, εκπονούν σχέδια δράσης και διάταξης των δυνάμεων που μετέχουν στην κατάσβεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αυτές μονάδες είναι παροπλισμένες και... παρκαρισμένες σε κάποιο χώρο!»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27/08/2007


3. Σημερινές και Παλιότερες Θεωρίες Συνομωσίας

Μέχρι τώρα έχει ακουστεί ότι για τις πυρκαγιές φταίει:
Το ΠΑΣΟΚ, που τις βάζει για να χάσει η ΝΔ τις εκλογές

Η CIA που έχει βάλει στόχο την Ευρώπη που της πάει κόντρα

Οι κουκουλοφόροι αντιεξουσιαστές

Οι Τούρκοι


Κυρίαρχη εκδοχή ήταν ότι πίσω από τις πυρκαγιές βρίσκονται ξένοι (εκδοχή που υιοθέτησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, σε μια δήλωσή του) και «φωτογράφιζαν» Κοσοβάρους αντάρτες του UCΚ, εξηγώντας ότι «καίνε την Ελλάδα για τη στάση που κρατάμε απέναντι στην ανεξαρτησία του Κοσόβου». Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε αρμόδιος παράγων για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας, πρόκειται για πολυπληθή ομάδα που έδρασε με «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών» και ότι δεν είχε στόχο την οικοπεδοποίηση, αφού οι περισσότερες περιοχές δεν ενδιαφέρουν τους οικοπεδοφάγους.
«ΤΑ ΝΕΑ» 27/08/2007


«Την τριετία 1977-1980 κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα σε Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία. Τότε έλεγαν ότι τις φωτιές τις βάζουν χουντικοί και Τούρκοι πράκτορες. Κι όμως, το 1979 ψηφίστηκε ο νόμος 998 του Γ. Μπούτου, ο οποίος προέβλεπε ότι δίνεται άδεια για σπίτι δίπλα στους δρόμους και σε απόσταση 500 μέτρων από προϋπάρχοντες οικισμούς του 1923. Ετσι χτίστηκαν όλη η βόρεια Αττική και όλες οι τουριστικές περιοχές της χώρας.»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27/08/2007


«Φυσικά για όλα φταίνε οι εμπρηστές. Αυτοί ευθύνονται για τις φωτιές. Οπως και τα «ξένα κέντρα» του Ανδρέα, ή ο «αγγλικός δάκτυλος» των παλαιότερων φταίγανε για όλα τα στραβά στη χώρα μας. Το ότι με αυτές τις καιρικές συνθήκες (καύσων+πεύκο+μελτέμι=ο συνδυασμός που σκοτώνει) υπάρχουν 10.000.000 δυνάμει εμπρηστές στην Ελλάδα, δεν το μετράμε. Και δεν προσέχουμε.»
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 27/08/2007
Η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική του Μπους, ο οποίος μιλά για εξωτερικούς εχθρούς και τρομοκράτες για να καλύψει τα προβλήματα και τα λάθη της κυβέρνησής του. Μιλά για εθνική κρίση και εθνική απειλή με στόχο να συσπειρώσει τον κόσμο γύρω από την κυβέρνηση - όπως γίνεται συνήθως σε περιόδους που μια χώρα δέχεται επίθεση.


(το άρθρο εκλάπη από το Ξεκίνημα, και εγράφη από τη συντρόφισα Ελένη Μήτσου)

No comments: